Hoezo verschillend? - Reisverslag uit Kowloon, Hong Kong van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu Hoezo verschillend? - Reisverslag uit Kowloon, Hong Kong van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu

Hoezo verschillend?

Door: Stan en Prisca

Blijf op de hoogte en volg Stan en Prisca

04 Juni 2006 | Hong Kong, Kowloon

Lieve vrienden en vriendinnen,

Vandaag bericht vanuit Hongkong De laatste dag alweer.. Morgen vliegen wij naar onze laatste bestemming hier in Azië de hoofdstad van Taiwan, Taipei.
Daarmee is dan ons 'Azië avontuur' ten einde!?!?!?! Volgende weer rapporteren wij naar jullie vanuit Midden Amerika!
Vijf maanden zijn jullie nu al aan het genieten van serene rust. Nog even en we (en dus jullie rust) zijn op de helft. Dat jullie het weten!

De afgelopen maanden zijn wij te gast geweest (of.. soms hebben we ons opgedrongen hoor) in Thailand, Cambodja Vietnam, Laos en als toetje China. En ons is natuurlijk van alles opgevallen en bijgebleven... In dit bericht willen we jullie graag een kijkje geven in al dit moois.
Per land zijn er een aantal kenmerken opgevallen die heel specifiek alleen in dat land voorkwamen en het land zijn eigen karakter gaf:

THAILAND
Munt: Bath (49,1 = 1 euro).
Religie: praktiserend boeddhistisch gedeeltelijk moslim.
Bier: Singha/Chang (Chang is niet in de EU toegestaan).
Openbaar Vervoer: verschilt niet veel met Nederland; ook hier rijdt niks op tijd.
Verkeer: links rijden in een redelijk georganiseerde chaos. Veel brommers.
Schooluniform: zwarte korte rok en strakke witte blouse.

Thailand kwam op ons over als een gecultiveerd modern land naar Amerikaans model: grote schoppingmalls, brede straten, winkels buiten het centrum en er is veel aandacht voor vrijetijdsbesteding. Ook de toeristenindustrie is erg ontwikkeld en uitgebreid. Daarbij wordt goed gebruik gemaakt van de prachtige flora en fauna die het land van noord tot zuid heeft.
In Thailand is er 1 centraal figuur die je overal tegenkomt: de Koning. Koning Bumhibol is de monarch die wereldwijd het langste aan de macht is (al 60 jaar). Op iedere straathoek vind je zijn portret.
Bij deze extreme Koningsverering hoort ook een zeer groot nationalistisch gevoel dat zelfs terug komt in het dagritme. De Thaise maatschappij staat om 8:00 ‘s ochtends en 18:00 ‘s avonds 5 minuten stil. Van de mensen wordt verwacht even stil te staan om met armen langs het lijf naar het volkslied te luisteren.
Vroeger heette Thailand Siam en het is erg trots dat het nooit overheerst of gekolonialiseerd is geweest. Ze vergeten daarbij wel even dat tijdens W.O. II de Japanners pontificaal over Thailand zijn heen gemarcheerd en spoorwegen aanlegden, 'but who's keeping score?!'
Thais eten is erg lekker en groentenrijk. Nadeel is dat de Thai een te grote liefde heeft voor pepers en koriander.

CAMBODJA
Munt: Riel (5300 = 1 euro).
Religie: voorheen hindoeïsme nu praktiserend boeddhisme Veel minder aanwezig dan in Thailand.
Bier: Angkor
Openbaar vervoer: krakkemikkig, zitplaatsen op het dak, vaak kapot.. maar vertrekt op tijd. aankomsttijd is een ander verhaal.
Verkeer: 2 grote verharde wegen. redelijk georganiseerd.
Schooluniform: Lange blauwe rok met witte blouse.

Cambodja kwamen we binnen op de stoffigste, smerigste en armste plek die we tot zover in ons reizen zijn tegengekomen. Honderden brommer-taxi's, een eigen platform voor de geschokte aangekomen toeristen en veel veel zand. Slechte wegen. Bamboehuizen en enkele betonnen huizen die dan meteen tot aan de nok toe beveiligd waren.
Verder in Cambodja kwam de ware aard naar boven. Een prachtig land! Prachtige natuur, mooie mensen en als parel natuurlijk Angkor Watt. Maar de keerzijde is de overduidelijk zichtbare armoede en corruptie. De meeste huizen zijn niet duurzaam gebouwd en er is heel veel kinderarbeid.
Cambodja is erg getekend door de Khmer-periode. Een hele generatie is weggevaagd. Het verdriet en de pijn van die oorlog dragen de Cambodianen tot op de dag van vandaag nog steeds met zich mee. De oorlog wordt open en eerlijk weergeven. Zodat de verschrikkingen niet vergeten kunnen worden door latere generaties.

VIETNAM
Munt: Dong (15.000 = 1 euro).
Religie: Heel veel religies, maar geen van alle was overheersend.
Bier: Halida.
Openbaar vervoer: PRECIES op tijd.
Verkeer: Echte idioten. Heel veel brommers.
Schooluniform: Traditioneel Vietnamese witte broek met witte traditioneel Vietnamese overgooi-jurk.
Extra punt: Enige land dat we tegenkwamen dat Latijns alfabet hanteert

In Vietnam ervoeren wij een echte tweedeling. Zuid-Vietnam kwam op ons over als een gecultiveerd modern land naar Europees model: koloniale gebouwen en aangelegde parkjes. Het gaf ons een gevoel alsof we door Frankrijk liepen. Terwijl in Noord-Vietnam de communistische sfeer van het land steeds meer naar voren kwam. Hoe meer noordelijk we kwamen hoe grauwer en grijzer alles werd. Alle frisse kleuren die we in het zuiden zagen verdwenen uit het straatbeeld. Heel Vietnam is relatief rijk, maar de keerzijde is dat ze tot het vervelende toe geldgericht zijn. Daardoor ontstaat er een erg onaardige attitude naar toeristen.
Vietnam is, net als Cambodja, getekend door een oorlogsverleden. MAAR, het grote verschil tussen de twee is dat in Vietnam de oorlog op een vrolijke propagandistische wijze wordt weergegeven. Vietnamezen schijnen een eenzijdig licht over de oorlog: 'everybody is happy and liberated'
Hoewel wij heel erg van de natuur genoten in Vietnam, werd dat ons soms door de eigen Vietnamzen erg moeilijk gemaakt. Prullenbak is een onbekend woord voor hen. Alles gooien en flikkeren ze om zich heen op de grond. Of je nu in de stad loopt of midden in de natuur zit. Door de rijkdom zijn er hier geen arme zwervers die geld verdienen van recycling van dat vuilnis.
In onderling contact zijn de Vietnamezen heel erg vriendelijk naar elkaar. Mannen knuffelen elkaar, lopen armen in arm alsof ze verliefd zijn. Ten aanzien van dieren hebben we deze verliefdheid TOTAAL niet gezien. Beesten worden gezien als lopende koteletten en karbonades. Zolang het vlees nog gilt en beweegt is het vers. Met momenten hebben we van de behandelingen en de kleine kooitjes echt staan walgen.

LAOS
Munt: Kip (13.000 = 1 euro)
Religie: Boedhisme
Bier: Beer Lao
Openbaar vervoer: geen spoorweg, 1 verharde weg
Verkeer: rustig, niet toeterend, niet veel
Schooluniform: donkerblauwe sarong met gouden rand, witte blouse

Toen we Laos binnenkwamen was het of we in een geluidsvacuüm stapten. Geen toeters, weinig verkeer, geen aandringende verkopers. De Lao kwamen op ons over als rustige mensen met een erg nieuwsgierige aard, die zich totaal niet druk maakten. Dit kwam in onze ogen ook door de zeer verstrengde hitte die er aanwezig was. Relax! De communistische invloed was niet de grauwe deken die we in Vietnam zagen. Ondanks de communistische invloed praktiseerden de mensen toch gewoon openlijk Boeddhisme
Net als Cambodja is Laos arm, alleen het grote verschil is dat het helemaal niet zichtbaar is. Je ziet bijna geen bedelaars, geen kinderarbeid en alle mensen zijn vrolijk bezig met hun zaakjes.
De natuur van Laos is wederom heel erg mooi. Er is alleen een minpunt. We zagen ontiegelijk veel ontbossing.

CHINA (niet HongKong. Dit is een wereldstad met een heel eigen aard)
Munt: Yuan (10,5 = 1 euro). Deze munt fluctueert niet!
Religie: Confusionisme, Daoïsme en Boeddhisme Niet overheersend aanwezig.
Bier: Tsing Tao Beer
Openbaar vervoer: Luxe, goed en op tijd!
Verkeer: Absolute idioten, nog gekker dan de Vietnamezen. Maar voor het eerst zien we verkeerspolitie die binnen de stad de orde houdt.
Schooluniform: een fout joggingpak

China was totaal anders als de rest dat we tot dan toe gezien hadden. Alles was zo schoon en groot van opzet: pleinen, straten, mensenmassa's, metro's, de Muur, het land. Echt ENORM!!! Maar alles was wel een grote bouwput. In 1 gezichtsveld, waar je ook keek, waren als snel 8 hoogwerkkranen te tellen. Het viel ons ook op dat er veel facadebouw aanwezig is. Soms zijn er hele 'decorstukken' voor rotzooihopen gezet om alles mooier te laten lijken.
De Chinezen zijn heel erg nieuwsgierig en aardig. Ze helpen je overal mee en beginnen altijd tegen je te praten. Daarbij maakt het niks uit of je ze kunt verstaan of niet. Maar ze kunnen schreeuwen als de beste. De regel geldt: 'Hoe harder ik schreeuw, hoe sneller ik krijg wat ik wil'. Daarnaast zijn ze erg onhygiënisch ze spugen en roggelen erop los, flikkeren alles op de grond. Het laatste karakteristieke van de Chinees is dat ze overval kunnen slapen. In de metro, op een bureau, tegen een paal, tegen elkaar of op een airco kom de 'power-slapende-Chinees' tegen op werkelijk elk moment van de dag. Tenslotte vinden we de Chinees heel erg modern. We hebben veel moderne assescoires, kleding en gadgets voorbij zien paraderen
China is het enige land waar ons geen drugs werd aangeboden. Laos, Cambodja en Vietnam hebben een bloeiende semi-openlijke drugshandel en in Thailand is het ook aanwezig maar ondergrondser. In China hebben we het niet gehoord, gezien of gerookt (=geroken).
Het eten in China is heel erg lekker en veel minder pittig als de andere bereisde landen. Het voedsel is vooral vers: spartelende schorpioenen en overvolle vissenkommen zijn geen uitzondering.

HOEZO VERSCHILLEND?
Hoewel er heel erg veel verschillen ons zijn opgevallen tijdens de 5 maanden dat wij door deze landen getrokken zijn, zijn er zeker ook veel overeenkomsten in de Zuid en oost Aziatische cultuur. Dus nu, en we zullen vooral lekker generaliserend en stereotyperend zijn, geven we graag een aantal karakteristieken uit de gehele Aziatische cultuur weer:

Door het grote aantal blanke toeristen heeft de toeristenindustrie werkende Aziaat een vervelende conditionering opgelopen: Blank = Geld. Dit beeld klopt natuurlijk grotendeels.... maar maakt deze Aziaat ook blind voor de vele verschillende gradaties van geld hebben en überhaupt de verschillen tussen blanken. 'Je bent een westerling' en daar houdt de kennis over ons dan ook op. We merken wel dat na enig contact deze Aziaat ook best openstaat voor nieuwe inzichten... maar vaak krijg je daar bij de echte die-hard toeristen-uitbuiters de kans niet voor.

De gemiddelde Aziaat is TV verslaafd: er hoeft mar iets te bewegen op het vierkante kastje dat in elke bamboehut te vinden is, en elke conversatie komt tot een eind. Jong en oud zit waar mogelijk de hele dag gekluisterd aan de kung-fu films of de teletubbies. Dat maakt totaal geen verschil. Alle hutten dorpen en vuilnisbeltachtige nederzettingen zijn dan ook op zijn minst met een joekel van een schotel uitgerust.

Elke aziaat is trotse eigenaar van een super-de-luxe mobiele eenheid in zijn broek. De GSM industrie heeft een giga afzetmarkt hier. Zowel voor de telefoon zelf als voor alle bijbehorende prullaria zoals hangertjes en ringtones. Menig trendy GSM model, die voor ons onbekend waren, geven een waar concert in de broekzak van de meest arme sloeber. En dat op vol volume!

De Karaoke staat ook nog centraal in het Zuid en Oost Aziatische leven. Uit volle borst worden de meestal zwijmelende, slijmerige liefdesliedjes meegejoeld. En dat helaas niet alleen in de daarvoor bestemde karaokebar... Neej.. deze gewoonte weet de Aziaat op elk moment van de dag en op elke onlogische locatie uit te voeren.

Een modegril die hardnekkig door heel Azie trekt is de pyjama-look. Dag en Nacht worden er door mannen en vrouwen flanellen pyjama's in alle kleuren van de regenboog gedragen. Zowel thuis als in de supermarkt en op straat. Net zoals wij een spijkerbroek en losse trui dragen op een doorsnee dag.

Een erg mooie gewoonte die we zeer waarderen is het delen van eten. In de Aziatische cultuur is eten, net zoals bij ons, een groepsgebeuren. de Aziaat voert dit echter nog veel verder door. Al het eten wordt gedeeld. Niemand bestelt een eigen gerecht. Alle bestellingen komen in het midden van de tafel terecht en met je chop-sticks,mag je er dan ene lekkere chaos van maken wanner je de ingrediënten in boven je eigen rijstbakje probeert te manoeuvreren Zo wordt het samen eten echt een gezellige boel. :)

Cliché.... maar.. we hebben ontzettend genoten hier in Azië! We hebben nog 1 dag Hongkong en 5 dagen Taiwan te gaan en dan sluiten we de eerste akte van onze reis definitief af. We gaan het missen dat we niet meer kunnen scheten en boeren in alle (on-)mogelijke situaties. En wellicht gaan we over een tijdje ook de rijst en de noodlesoep een beetje missen... maar niet de plastic koriander smaak!!

Volgende week gaan we jullie berichten vanuit Mexico..
Hasta la noodlesoep dus!

• 04 Juni 2006 - 17:21

Marijn:

superrr leuk om jullie verhalen te lezen!!! K ben toch wel wat jaloers. Goede reis i.i.g. of jullie in mexico niet meer kunnen boeren en scheten in alle situaties valt nog te bezien...xx m

• 05 Juni 2006 - 09:16

Annemie:

Hallo Pristan
    Leuk um aoch un serieuze samenvatting te hure vaan eur Aziatische reiservaringen. Iech stel miech veur dat de tied veur uuch snel umvleeg vaanwege `t steeds weer verkasse nao aander gebiede. `t liek miech fantastisch um dit allemaol te kinne metmake. Um noets mie te vergete al die indrökke oet dit woonderlik werelddeil. Bin benuijd naor Mexico.
    Gaot eure gaank en vertèl weijer..
    Leefs, Annemie

• 05 Juni 2006 - 10:22

Anne:

Een geweldig overzicht van de afgelopen maanden! En nu ..op naar het volgende!!Weer een hele andere wereld...Succes!! poen

• 05 Juni 2006 - 15:33

Gerdien:

Ni hau! Heel fijne mail: een hoge informatie dichtheid en (toch) veel humor. Dank en veel plezier XX

• 06 Juni 2006 - 06:24

Natsje:

Geweldig elke keer die verhalen. Ik ben eens benieuwd naar de leuke verhalen vanuit Mexico. Veel plezier.

XXX Natsje

• 07 Juni 2006 - 06:05

Flup:

Zo te horen een goede analyse. Jammer dat het al voorbij is, wat gaat de tijd toch snel. Mucho plezieros in Mexico!
    Flup

• 07 Juni 2006 - 11:52

Juud:

Blijf jullie verhalen met veel plezier en herkenning lezen (behalve dan m.b.t. het (hete, vooral Thaise) eten dat ik nog steeds mis!!!). Have fun jullie laatste dagen in Azie!!!
    Kissss

• 09 Juni 2006 - 14:26

Marcel En Prisca:

Wij vonden jullie ook erg gezellige reisgenoten.
    Heel veel plezier en geluk voor de rest vanm jullie reis door midden en zuid amerika!
    We zullen njullie natuurlijk blijven volgen.

Groetjes marcel en prisca

• 10 Juni 2006 - 18:41

Luud:

Dag Pristan,
    Helaas nix euver droeve geleze. 't droevesezoen is hijj volop aon de geng en de raanke sjete hoeg de loch in. Meh wat nog leuker is: veer hobbe de etikette, die Pris ontworpe heet, ontvaange en 't zuut'r prachtig oet op de fles. Muchas gracias en nombre de los vinadores y una buena continuacion del viaje en Mexico