Being in Beijing - Reisverslag uit Peking, China van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu Being in Beijing - Reisverslag uit Peking, China van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu

Being in Beijing

Door: tour-guide Prisca en busdriver Stan

Blijf op de hoogte en volg Stan en Prisca

21 Mei 2006 | China, Peking

Goedemorgen lieve lieve lieve mensen, Mag ik u van harte welkom heten bij deze prachtige tour die u bij 'I-Love-China' heeft geboekt. Mijn naam is Prisca en ik ben op deze eendags-tour door Beijing, drankjes voor eigen kosten, uw tour-guide. Naast me zit Stan. Die ons vandaag als buschauffeur langs de mooie plekjes in Beijing zal leiden. Mochten wij uitstappen dan vraag ik u vriendelijk om uw gele petje op te zetten en dicht in de buurt van mijn vlaggetje te blijven lopen, want vergis u niet in China; alles is groter dan u denkt.

Nu we net zijn aangekomen, wil ik u vragen even naar boven te kijken. Het feit dat China een politiestaat is komt meteen naar voren. Lacht u even in een van de circa 385 zwarte bolletjes aan het plafond dan kunnen we u meteen registeren. Als u het lief vraagt, krijgt u van de Chinese politie vast een mooie pasfoto van uzelf.

Na dit korte oponthoud, wil ik u meteen wijzen op het straatbeeld. Let vooral op grote hoeveelheid Chinezen. Zij zijn te herkennen aan hun gelige huidskleur, hun vieze kleren vol met gaten en hun vriendelijke lach naar u, zonder tanden in hun mond. Zij houden er ook een ook een paar aardige gebruiken op na. Ook al oogt het straatbeeld heel proper, Chinezen gooien steevast alles op de grond. Ook de groenige slijm uit hun mond draperen zij na een flinke oproggelpartij ten aarde. Dit is een gebruik dat verder alleen bij de Vietnamezen erg bekend is, maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen.

Het tijdstip van de lunch is aangebroken. Nogmaals, drankjes zijn niet inbegrepen. Naar goed Chinees gebruik adviseer ik u op deze zaterdag bier te nemen bij de lunch. Dat doen de Chinezen ook allemaal en u wilt vooral niet uit de toon vallen. Ik kan me erg indenken dat u het tempo en de hoeveelheid flessen van de Chinezen niet kunt bijhouden, maar ik zou zeggen: drink lekker mee. De kaart is in het Chinees, we zijn in China, mocht u het nog niet weten. Bestel maar raak zou ik zeggen. Mocht u het niet lusten; gooi maar op de grond of op de tafel naast u bord. Ik wijs u op de plastic tafellakens die in veelvoud over elkaar op de tafel liggen, Chinezen eten als varkens en laten alles op tafel liggen. Botten, graten, uitspuugsel en andere zooi, maar maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen.

De bediening ruimt het hele tafellaken gewoon in een keer op, het nieuwe laken ligt er toch al.
We zijn nu weer onderweg. Ik hoop dat de lunch u goed heeft gesmaakt, ook al moest u zelf de vis aanwijzen waar gehakt van werd gemaakt. Op dit moment staan we op het Tian'an Men Plein. Ik zeg met nadruk pleeeeeeeeeeeeeeeeeeeein. Zo groot, dat kan u verbeelding niet aan. Het plein is wel bekend van de beroemde studentenopstand uit 1989. Die woest werd neergeslagen door de communistische leiding van het land, maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen.

Als u naar de openbare wc wilt gaan, adviseer ik u om dat hier te doen aan de rand van het plein. Ik wil u er met klem op wijzen dat u alleen gebruik kunt maken van de openstaande deuren op de dames wc. Achter de onafgesloten gesloten deuren, kunt u per abuis een gehurkte poepchinees aantreffen. Ook zelf hoeft u de deur niet af te sluiten. Doet u dit wel, dan zal geheid iemand proberen hem met een muntje op te breken.
Bij de heren wc moet u vooral hard duwen tegen het vliegen-plastic-scherm nadat u geplast heeft. Menig mannelijke Chinees staat erom bekend dat ze niet zo goed kunnen mikken en veegt zijn ondergeplaste hand aan die vliegenplastic af. U moet er helaas 2 keer langs: een keer om zelf te plassen en een keer om u handen te gaan wassen. Maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen.

Mocht u al klaar zijn of niet hoeven te gaan. Dan kunt u in de tussentijd genieten van de film die er wordt gespeeld over de 'Grote parade op de 50jarige verjaardag van de republiek'. Vrolijke marsmuziek begeleidt straklopende militairen die u het gevoel geven of u teveel heeft gedronken door de symmetrie waarin ze allemaal lopen.
Je kijkt je er scheel op op die Chinezen, maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen

Na deze topattractie kunt u mij volgen door de drukke winkelstraat naar het restaurant voor ons diner. Let vooral op de Chinese verkopers die u met standaard Engelse zinnetjes hun winkels in proberen te krijgen. Volgens oud Chinees gebruik zijn het aantal decibellen volume dat je kunt produceren correlerend aan het aantal mensen dat je aan kunt trekken. Zelfs megafoons worden ingezet om u helemaal scheel te schreeuwen, maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen.

Kijk nog eens naar onze Chinese vrienden. Terwijl wij op het pleeeeeeeeeeein zijn geweest, hebben de Chinezen lekker door gedronken. Observeer de toon waarmee zij met elkaar converseren. Het temperament van de echte Chinees komt duidelijk naar boven. Links zitten u een man schelden op zijn vrouw. Ook de echo van de luidruchtige boeren is duidelijk waar te nemen. Kijkt u rechts, daar ziet u een familie luidkeels op de tafel slaan om nog eens door te geven dat de nieuwe fles rijstwijn snel moet komen. Maar de ober hoort het niet, aangezien zij in haar korte zeer korte pauze rechtop in slaap is gevallen op de stoel voor het restaurant. Maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen.

Hoort u dat luidruchtige kabaal en geschreeuw? Het lijkt erop dat de familie Bruce en de familie Lee weer ruzie hebben met elkaar. Deze gratis kung-fu-show wordt u hier op straat live aangeboden. Oude Chinese marchall-art wordt voor uw ogen in zijn puurste vorm beoefend. Om de strijd extra diepgang te geven worden er zelfs zwabbers ter hand genomen om voor extra bloed te zorgen. Ik zeg u met nadruk, lieve groep, dit zijn geen acteurs! De andere Chinezen vinden het superinteressant. Zorg dat ze u zicht niet belemmeren doordat, zoals zo vaak vandaag gebeurd is, ze midden in uw beeld gaan staan. Maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen. Duw hen hardhandig weg en geniet van de gratis show op de straat. Zo ziet u het alleen nog maar in China!

De relatieve rust is weer teruggekeerd en voordat u aan uw peking-eend kunt beginnen wil ik u van harte danken voor het bijzondere gezelschap dat u bent. Ik heb genoten vandaag. Ik hoop u ook. Uw waardering kunt voor mij en de buschauffeur kunt u na de maaltijd doneren onderaan de pagina.

De dag is nu voorbij. ik kan me voostellen dat u helemaal scheel bent van de Chinezen.....maar wat kan hen dat schelen, de Chinezen.

• 21 Mei 2006 - 13:09

Goedele:

Lieve reislijders (get it?),
    Denkt u dat het kwaad kan om me te mengen in de marshall-art show met mijn jaar ervaring in Aikido, of denkt u dat mijn ass dan te hard gekickt wordt? Ben er toch zeker wel voor verzekerd? Dat was toch inbegrepen in de prijs voor deze spectaculaire rondleiding? Anders moet ik nog maar even gaan oefenen...
    Enne, mag ik nog een flesje Sake (of is dat Japans?)? Oh nee, dat moest ik zelf betalen. Mag ik dan mijn donatie terug? Ik heb dorst!

• 21 Mei 2006 - 13:19

Prisca En Marcel:

Heerlijk, jullie halen al onze fijne belevenissen omtrent chinezen weer even naar boven. Wat een land. Hopelijk hebben jullie geen last gehad van typhoons! Nog heel veel succes en plezier in China, we blijven jullie volgen! Want voor ons zit het er alweer bijna op! Nog 3,5 week!

Groetsels!

• 21 Mei 2006 - 14:38

Carolijn:

Wat een smeellappies die chinezen!

• 21 Mei 2006 - 20:55

Yvonne:

Ben totaal hoeledol van dit velaal. Zie helemaal geel voolal van dat opbollelende gefluim. Jullie zullen de ovellevingsculsus nu hald nodig hebben.Denk ellaan: blijf de handjes altijd goed wassen, voollal na het plassen!!

Mama Plasti-Dan-Wasti

• 23 Mei 2006 - 04:47

Prisca En Stan:

VOOR ALLE FANS:
    We liggen in de boekwinkel!

Kijk nu in de nieuwe Lannoo-gids: "Hoe wordt ik wereldreiziger", op blz 24!!

• 23 Mei 2006 - 09:25

Lein:

echt china delight daar dus!! ;)
    geniet ervan. ook veel groeten van tom!!
    xx

• 23 Mei 2006 - 16:33

Ger:

wat een gekkigheid! En ik maar denken dat ze zo beschaafd zijn, afgaand op hun restaurants hier in de buurt, die chinezen...

• 24 Mei 2006 - 13:56

Petra Teeuwsen:

Hallo Pris en Stan(die ik nog niet ken).Van Roger kreeg ik dit adres.....ben jaloers...geniet met volle teugen maar dat doen jullie wel zie ik.Ik zal regelmatig even binnenwippen. Groetjes Petra hint Lex anders weet je misschien niet wie ik ben met die andere achternaam.

• 24 Mei 2006 - 21:15

Cobie:

mooie fotoos.ik wil zo'n pet en chica wil zo'n jurkje...
    kus

• 25 Mei 2006 - 11:17

Prisca:

Wij zijn gewoon bikkels dat we die matrassen konden verdragen :-)...nee wij hadden daar een perfect bed! Alle kamers verschillen daar van elkaar. Je zal het trouwens wel vaker in China tegen komen, dat je matjes hebt om op te slapen...want hun zien dat als een perfect "goed voor je rug" bed....:-S

Succes daar met die gekke chinezen!

Kus

• 26 Mei 2006 - 07:46

Anne:

lekkere jongens, die chi nezen!! Vooral die w.c's kan ik me goed voorstellen. Heerlijk!! Ach ja, je smetvrees is er menteen van over!!