Reizen: een harde realiteit - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu Reizen: een harde realiteit - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu

Reizen: een harde realiteit

Door: Saampjes

Blijf op de hoogte en volg Stan en Prisca

05 Februari 2006 | Cambodja, Phnom-Penh

Dag fans! We zullen ons best doen om ook vandaag weer en heus epistel jullie kant op te sturen. Een inleiding zal komen over het oh zo thuis-gevoel-gevende Bangkok Daarna mogen we jullie verblijden met twee heuse reisverhalen pure sang! Prepare yourselfs!

De laatste week in Bangkok zijn we naar de film en een zwembad geweest. Wat een beleving die cinema! Modern als het daar was > 10jaar vooruit in de tijd. Maar in de zaal gingen we 50 jaar terug in de tijd: voordat de film begon moest iedereen eerst braaf opstaan: "Pay your respect to his Majesty the King". Vervolgens kwam er onder het genot van MUZAK een fotogalerie van de koning langs. Niet voor te stellen!
Verder zijn we uit gaan rusten in het grote openbare zwembad van Bangkok Enorm groot en enorm.........leeg. Bijna geen mens te bekennen! Allemaal lege strandbedjes en een 20-tal mensen. Ook present was een mega snelle glijbaan: We zijn allebei nog blij dat onze benen na de klap op het water eraan zijn blijven zitten! Er zat een Thaise badmeester naast het bad, maar die vervoerde geen vin, toen wij kreunend (van de pijn) uit het water kwamen. Lekker is dat dan.

REISVERHAAL 1 (16jaar en ouder)

vanuit Bangkok kun je met de trein relatief goed naar Ayuthaya reizen. Zo stappen we 1 uur van tevoren vol moed naar de bushalte, om 30 minuten voor vertrek van de trein op de bus te stappen, en 15 minuten voor vertrek in paniek weer uit de bus te springen en in een toektoek te springen, om zo 3 minuten voor vertrek het station binnen te rennen. Stan haalt kaartjes, Prisca rent naar het perron om de trein tegen te houden..... Waarin zij zeer succesvol was! Ze wist zelfs op een of andere manier ervoor te zorgen dat hij 30 minuten later pas het perron op kwam rijden....!!! (tatatata)
Ayuthaya is de oude hoofdstad van Siam. (de birmezen veroverden de stad en verwoeste alles, de ruïnes die overbleven zijn zeer imposant) Er loopt een spoorlijn die meermaals per dag transport biedt naar deze oude stad. Een kaartje kost 20bath (25eurocent). Daarvoor ontvang je het genoegen van 1,5uur zwetend als een otter opeengepakt op elkaar (de Thai durft zich niet langs onze zwetende lichamen te nestellen) te hobbelen. In de trein zitten als verkoeling wat ventilators, die het uiteraard bij ons bankje niet willen doen... hoeveel verschillende thai het aanlokkelijke knopje ook blijven uitproberen.
De terugreis pakken we beter aan. Plan van aanpak: de 'domme toerist tactiek' Met sturiseins gezicht stappen we met ons 20 bath kaartje de airco-1e klas coupe binnen. We zeggen alle conducteurs vriendelijk gedag (zeg zelf, waar zou jij zitten als je conducteur was: vanaf nu heten deze mensen; VRIEND!) en zoeken een plekje om vervolgens met onze neuzen diep in onze boeken te verdwijnen. We zitten nog geen meter van onze vrienden af maar mede-toeristen weten hun aandacht af te leiden door te vragen waar ze mogen gaan zitten: "niet hier!", antwoordt onze vriend. Vervolgens blijft hij even weg om de andere coupes de ‘conducteren’. maar aan ons wordt niets gevraagd: onder het mom, 'ons gezag durft niemand te testen', worden onze nieuwe vrienden nalatig, en komen wij KOELTJES terug in Bangkok.

REISVERHAAL 2

Gisteren zijn we vertrokken uit "home-sweet-second-home" Bangkok. Alleen ondervinden we dat onze Nederlandse manier helemaal niet overeen komt met de contreien. Een korte (?!?), zeer realistische schets:
- 06:00 Stan (de held van het verhaal) is opgestaan om Subway-meeneem-broodjes en koffie (om Pris wakker te krijgen) te gaan kopen.
- Backpacks waren de avond ervoor al startklaar ingepakt, dus uitchecken en zorgen dat we om 7:00 bij ons ophaalpunt waren, vertrek stond stipt om 7 gepland!
- 07:10 Geen Thai te zien. Die kwam 10 minuten later, met de mededeling dat hij 10 minuten later weer zou komen :)
- 07:30 Lopen, naar een ander "ophaalpunt" (handig genoeg zaten de backpacks drugsvrij in de flightbags, dat draagt goed!!! NIET!)
- 07:35 Vertrekken? Nee: Er kwam een Thai met een mededeling dat hij 10 minuten later weer zou komen.
- 08:15 De bus in. Daar kwam een Thai die zei dat we om 8:30 vertrekken zouden
- 14:00 De bus uit, daar kwam een Thai die zei dat we 10 minuten gingen wachten.
- 15:30 de bus in, een Thai kwam ons zeggen dat we over 2 minuten de bus weer uit konden om de grens over te lopen
- 15:32 grens in zicht! De flightcase-backpacks op de schouder, op het hoofd, in de armen of waar dan ook om onhandig te worden gedragen en gaan me de banaan!
- 16:15 we staan in niemandsland. Veel casino's en veel bedelaars (kindjes met halfdode kindjes in de arm :(. )
- 16:45 we staan op Cambodjaanse grond. Veel motors, veel mensen, torenhoog-geladen vrachtwagens, zand, zand en stof en zand.
- 17:05 op een busstation iets verder in de stad worden onze backpacks afgepakt en in een bus geworpen.. > ohnee. Stan zijn backpack niet, Pris haar backpack wel.... > Iedereen de bus in!!! > Nee dat past niet!!! > Toen kwam het bevel: “Iedereen wiens backpack nu niet in de bus zit ERUIT!!” Dat zou betekenen dat Pris in de bus zat en Stan niet > no way he José! Op dat moment brak er lichtelijke chaos uit. alle toeristen moesten hun backpack weer gaan zoeken die in en op en onder de stoelen in de bus lagen, en op basis daarvan moesten toeristen danwel in, danwel uit de bus.... ?!? In de chaos wist Stan zijn backpack naar binnen te manoeuvreren (vandaar de titel: held) en WE ZATEN! HA!
- 17:45 vanaf hier was het 6 uur hobbelen in een weg.. neej een zandpad met stenen, kuilen en af en toe een stuk asfalt dat meer 'in de weg lag' dan 'weg' was.
- 17:50 prut prut prut..... panne
- 18:30 we rijden weer.
- 23:00 aankomst in Siem Reap (bij Angkor Wat)
- 23:15 de hele bus wordt als slachtklare hoenderen naar het pension van de buschauffeur geloodst behalve ondergetekenden die al vooruit hadden geboekt via internet: en hoe!! Voor 4 dollar de man zitten wij hemels! Warme douche > kabel tv (50kanalen) ruime kamer en al het personeel voor ons alleen! We houden het hier wel uit!

Komende week gaan we onze eigen gids uithangen. We hebben een heel gedetailleerd boek over Angkor Wat, en we gaan een week uittrekken voor met en zonder gidsen deze jungle met/van tempels te consumeren. U hoort meer van ons!

Na deze gruwelverhalen hopen we dat de moeders nog goed kunnen slapen. Misschien kunt U (lezer) ze eens bellen om een hart onder de riem te steken.
Liefs,

Stan en Prisca.

Henk: veer drage de medailles met gespaste grütsheid! Merci!

• 05 Februari 2006 - 12:24

Henk:

Hoi Pris en Stan,

Iech wou uuch toch e stökske vaan us Mestreech metgeve, zoetot geer ouch e bitteke met us kin metleve. Hopelek drage de serpentines en de ballonne bij aon e stökske vastelaovendsgeveul in deze maond en zoe wiet vaan Mestreech.
    Geneet vaan eur eige ervaringe. 't Geit uuch good.

Kompleminte, ouch naomes uzze Hoege Hoeglöstigheid Prins Norbert I vaan Groet Mestreech en de res vaan de (mien) femilie.

Henk

• 05 Februari 2006 - 12:50

Fliep:

Ben deze week nog met de bus naar Randwyck gegaan......was er toch wel binnen 20 minuten. Lang leve de Nederlandse Bus!! ;-)
    Wel lekker hoor, kom je jezelf nog eens tegen en als je daar dan uit komt, dan zit het wel goed, toch?
    Have fun en drink prik!

Fliep

• 05 Februari 2006 - 14:03

Zjee:

Euh... Jeh... Geer wouwt per sé nao zuid-oos azië, daan moot g'r ouch neet ligke te zeike! :-)

Väöl succes!

• 05 Februari 2006 - 16:06

Annemie:

Laot goon jongens. Geer kint d`r tege! Iech geneet vaan de verhaole.
    Leefs en poen xxx

• 05 Februari 2006 - 16:34

Sanne:

Hallo Stan en en Prisca,

Leuk om jullie verhalen te lezen. Wat een ervaringen! Geniet ervan.

Kus Sanne

• 05 Februari 2006 - 19:33

Cecile En Sander:

Hello Guys,
    heel erg leuk om een klein beetje mee te genieten van jullie grote avontuur. Jullie hebben een zeer levendige schrijfstijl! Onze complimenten.
    Helden blijf genieten!
    Groetjes Sander en Cecile, kusjes van de jongens

• 05 Februari 2006 - 21:18

Cobie:

heb jullie vanmorgen gemist ondanks hotmail skype en wat deze digibeet-mam nog meer probeerde...
    leuk dat nu al jullie vrienden me gaan bellen.
    ze kunnen ook komen eten maar dan moeten ze van te voren zich even melden, zou ik leuk vinden
    laat nog eens wat van je horen en vertel me dan wat ik moet doen om contact te krijgen
    kus

• 06 Februari 2006 - 08:16

Jonester:

Lieve Pris, ik werd van msn gegooid en ben er tot gisteravond niet meer opgekomen..jammer!! Had eindelijk de tijd om met je te kletsen! was het leuk met je oma? Stoer verhaal trouwens!
    KUS!(ook voor Standeheld)

• 06 Februari 2006 - 12:26

Denise:

Wat klinkt het weer allemaal geweldig!! Maar zoals ik begrepen heb van Yvonne vinden jullie het leuk om te horen hoe het hier gaat. Nou: GOED!! Ik ben vandaag begonnen met mijn keuze vakken bij rechten. Even wennen, maar wel erg interassant. Heb ook al een klein begin gemaakt aan mijn voorbereidingen voor mijn stage, die over 9 weken begint. (nu weet ik niet meer of jullie dat nog hadden megekregen, maar ik blijf gewoon hier) Verder is de carnavalstijd volop aan de gang. Ik geniet er al met volle teugen van.
    Ik zou zeggen geniet van al het moois dat jullie gaan zien!!!

Veel liefs, Denise.

• 06 Februari 2006 - 18:17

Gerdien:

Mist geer vasteloavend net? Veur zien nog net begonne mar det duurt net lang mehr. (Ich dink det ich t nooit zel leren) Haie!

• 06 Februari 2006 - 21:00

Karina:

hallo wij genieten hier vanuit onze luie stoel van jullie geweldige reis het is hier koud en nat en we zijn erg jaloers groetjes karina patrick en kayleigh

• 07 Februari 2006 - 13:43

Yvonne:

Pristan,ger laot miech ederskier weer sjrikke. Eine wél, d'n aandere neet in de bös......Laot mich uuch unne gooje raod geve. Es geer weer weijer gaot reize, daan bint geer uuch mét get bekpekkerstow aonein vas,zoe kint noets mie gét geböre.....foi,foi,foi,,meh mien lépke!

• 07 Februari 2006 - 15:46

Mieke:

Helden!
    Dus jullie maken al goed kennis met de plaatselijke bevolking (thai hier, thai daar, thai te laat)? Ben wel iedere keer blij en opgelucht als het avonturenverhaal een Amerikaans einde krijgt! Hou elkaar p*tverd*rie goed in de gaten, he? Niet alleen de moeders jagen jullie de stuipen op het lijf... De verhalen zijn inmiddels wel avontuurlijk genoeg, maar ga vooral zo door! Ik geniet!
    xxxx Mieke

• 07 Februari 2006 - 22:50

Roger:

De moeders zijn niet geschrokken. De vader al helemaal niet, want die was op dergelijke verhalen voorbereid middels een op de radio beluisterde conference van Youp van 't (burgelijke sleurhut) Hek over backpackers. Ik zal proberen om deze te downloaden en jullie te mailen. Een spiegel voorhouden kan maar zelden kwaad, zeker als dat met zoveel humor gebeurd.
    Mooi verhaal. Net wat jullie zochten. Isn"t it ?

• 08 Februari 2006 - 09:17

Ellen:

hopelijk weure die medailles neet getik, want zoen dinger vindste neet dao, dus bewaak ze mer good!!nog hiel väöl plezeer en hou us op de huugte of gr nog leef dao!!!groetjes oet mestreech

• 09 Februari 2006 - 08:46

Leonen Corrie Schoenmakers:

Als we alles lezen dan denk ik dat het hier wel wat beter geregeld is. Maar van de andere kant is het voor jullie een enorme ervaring om dit mee te maken.

Veel groeten.
    Leon en Corrie

• 09 Februari 2006 - 19:06

Marius En Liohra:

Een gevoel voor humor is soms van levenbelang op zo'n reis.
    Keep it up.

• 10 Februari 2006 - 13:46

Cecile En Sander:

He hallo,
    Begreep dat jullie graag wat van de rest van de wereld wilden vernemen. Hier komt ie dan: Na de diverse sollicitaties buiten Ierland zijn we toch tot de conclusie gekomen dat we hier graag nog een hele lange tijd willen blijven, Sander heeft ergens binnen nu en twee weken een sollicitatie bij een Iers bedrijf, vrachtvliegen. Duimen dus. We hebben ook nog naar een huisje gekeken om te kopen, toch besloten hier nog even mee te wachten. Thomas heeft vandaag zijn eerste vaccinaties gekregen, hopelijk heeft hij er niet te veel last van, we zullen zien. Jasper is een hele lieve grote broer, is de hele dag op zoek naar zijn en onze grenzen, wat kan ik nu weer gaan uitvreten?? Je ziet het hem regelmatig denken. Ikzelf ga de komende week naar Nederland met de twee jongens, Sander blijft hier, er moet toch iemand geld verdienen, niet waar? Ik ga Thomas trots laten zien aan m'n zusje en broertje en vrienden en familie!
    Ik laat wel weer eens wat van ons horen.
    Groetjes Cecile