Zuid Vietnamese gastronomie
Door: Chefkok Stan en Maitre Prisca
Blijf op de hoogte en volg Stan en Prisca
12 Maart 2006 | Vietnam, Hoi An
In een sfeervolle Zuidvietnamese ambiance willen we u een heerlijke versnapering voorschotelen. Deze maaltijd zal u smelten op de tong en een hartverwarmend gevoel geven in deze bittere koude dagen:
-->Entree Salade Dalat<--
3 paar steile hellingen,
2 hangbruggen
talloze vergezichten,
een wolkje koffieplantages,
rijkelijk veel stokjes gedrapeerde dennenboom
een mespuntje giftige slang,
en een snufje kabelbaan zonder sneeuw
Bereidingstijd 3 dagen
Smaakbeschrijving:
Dalat wordt geserveerd op een voorgekoeld bord van 20 graden, met een heerlijke zonnige rand. Het gerecht stelt u duidelijk op de proef door de steile hellingen (10% in een 20 km wandeling)) die erin verwerkt zijn. Het is afgewerkt met een mespuntje slang voor de pittigheid. Uw dapperheid wordt verder op de proef gesteld door de zeer gewaagde toevoeging van twee hangbruggen van ieder 100m lang. Verder ziet u veel groen terugkomen door de wolkjes koffieplantages en de rijkelijk gedrapeerde dennenbomen. Het gerecht ademt daardoor een alpensfeer uit, maar de bodem is toch echt Vietnamees. Ondanks de afwezigheid van poedersuiker-sneeuw, hebben we het gerecht toch een Zwitserse twist gegeven door toevoeging van een kabelbaan.
De smaakpapillen van eenieder zullen door dit gerecht verscheidend geprikkeld worden. Westerlingen rapporteerden ons dat het gerecht rust en verkoeling bracht, terwijl de Vietnamezen de koude kerstsfeer uit het gerecht wisten te halen.
-->Tribunal principal: Nah-trangse Fruit de Mer<--
een sterke slok diepzeewater
twee doorgelekte Groot-Brittaniers
Bereidingstijd 2 dagen.
Bereiding:
Verwarm de hete-lucht oven voor op 30 graden.
Gooi een goed doorbakken, cliché lekkere Spaanse duikinstructeur in de sterke slok zeewater en laat hem gebrekkig engels praten tot hij sputtert. Voeg daarbij duiker Prisca en duiker Stan toe. Let erop dat duiker Stan voorheen goed losgeklopt is zodat hij groen ziet. Laat het zeewater niet langer dan dertig minuten beroeren en haal duiker Stan dan uit het water zodat de smaak niet bedorven wordt. Laat duiker Prisca nog eens 55 minuten in het water trekken tot de slok zeewater goed op smaak is. Voeg twee doorgetrokken Groot-Brittaniers aan het mengsel toe en laat het geheel een avond rusten in de wind op het dakterras. Laat de dag erna het geheel in de heteluchtoven 6 uur nagrillen en dien het gerecht dan op een bedje op zand op.
-->Desert: Coupe Hoi An<--
1 blokje oud stadscentrum
een Toefje tempels met champ smaak
een vleugje Unesco wereld erfgoed
een handjevol kledingwinkels
1,25 Liter bier
4 vers gevangen motorrijders
twee doorgelekte Groot-Brittaniers
en een zonsopgang
Bereidingstijd: 4 dagen
Noot vooraf: verkijk u niet op de bereidingstijd. Het gerecht dient voor opdiening 12u een in koelcel gehouden te worden voor opdiening (de nachtbus in ons geval, we reden met de bus van Ahn(-tartica) Phu Company, geen aanrader).
Smaakbeschrijving:
Om deze gastronomische avond goed ten einde te doen komen sluiten wij af met een coupe vol Hoi An. Omdat wij nog steeds in de bereidingsfase van deze coupe verkeren kunnen wij U nog niet met zekerheid zeggen hoe hij ons op de maag zal vallen.
De coupe bestaat uit een duo van smaaksensaties. Allereerst wordt het blokje oud centrum met een vleugje de Unesco wereld erfgoed overgoten. Het geheel ziet er smakelijk en zonnig geel van kleur uit. Voeg hieraan een handjevol goedkope maar mooie kledingwinkels toe en laat het geheel samen met de drooggelekte Groot Brittaniers in 1.25L bier voor een dollar gisten.
Het tweede deel van het duo bestaat uit de champ tempels die wederom door een vleugje de Unesco wereld erfgoed worden overgoten. Voeg hieraan vier vers gevangen motorrijders en een zonsopgang toe.
Dien het geheel op in een hotelkamer van 10 dollar met een zwembad op het dak en dan kunnen wij u een Prachtig boeket van smaken garanderen.
Smakelijk eten en bedankt voor uw komst!
Chefkok Stan en Maitre Prisca
Wij accepteren ook visa en mastercard.
12 Maart 2006 - 12:30
Guido (Zaandam):
Hey, kan ik een bestelling doen van het menu?? Afhalen graag ;-) Klinkt erg leuk allemaal!! Veel plezier nog, groetjes Guido
ps sorry heb alleen American Express -
12 Maart 2006 - 12:34
Goedele:
Jullie weten mijn smaakpapillen zo te prikkelen dat ik in een 10 graden Dublin zit te kwijlen boven mijn toetsenbord, alvorens ik me ga werpen in een 4 uur durende Buikdans Workshop. Misschien een idee voor het volgende gerecht? Ik zal het recept snel toesturen.
Veel gastronomische groetjes, en een enorme dikke kus, Goedele -
12 Maart 2006 - 19:19
Cobie:
doe mij maar die goeddoorbakken lekkere spaanse duikinstructeur........(DIt is natuurlijk een grepke) -
13 Maart 2006 - 09:18
Denise:
Wat een geweldig verhaal!!! Echt heerlijk om te lezen. In tegenstelling tot de vorige dagen begint het hier ook alweer een beetje beter weer te worden, maar aan dat alles wat jullie daar hebben, valt hier niet te tippen.
Heel veel liefs en een dikke zoen,
Denise. -
13 Maart 2006 - 15:55
DiveMaster Philippe:
Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om de Weledele Heer S Swaen via deze weg te feliciteren met zijn PADI. Studentnummer 0602A63998 met geboortedatum 03 sep 1978 was een voorbeeldige leerling. Enige aantekening was dat hij soms vissen zag die er niet waren en het waar kon maken zwetend het water uit te komen. Maar dit ter zijde. Ook namens instructeur Geoff Branigan, nummer MSDT-614808, wens ik hem het allerbeste onder de zeespiegel.
Met vriendelijke groeten,
Uw DiveMaster -
13 Maart 2006 - 17:27
Annemie:
Ach Cobie laat het toch geen grapje zijn!!!
Bedankt voor jullie bloemrijk verhaal. -
13 Maart 2006 - 19:39
Cobie:
dag annemie
dus een spanjaard lijkt je wel iets voor mij............
kom koffie drinken dan kunnen wij een plan maken
kus stan en prisca -
14 Maart 2006 - 09:59
PRISCA EN STAN:
WE HEBBEN STRECH!!!! hotmail werkt niet in Azie, al 7 dagen niet! dus de mailboxen puilen uit.... heb geduld, antwoord komt,... maar we kunnen nu even niets.. kussies -
14 Maart 2006 - 20:16
Cecile:
Hallo duo,
Even al geen berichtgeving vanuit Ierland, in Nederland geweest en harddisc van de computer gesneuveld. Nu we weer terug online zijn is het schitterend om te lezen dat jullie je ervaringen steeds blijven uitbreiden, iedere keer weer spannend om te ontdekken in welke vorm de verslaggeving deze keer weer is gegoten, het carnavals veerslag was overigens steengoed...
Veel plezier nog, kusjes van de twee kleinste Nieuwenhuisjes, groetjes Cecile -
17 Maart 2006 - 21:22