Handreikingen voor de leraar in den vreemden - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu Handreikingen voor de leraar in den vreemden - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Stan en Prisca uppedup - WaarBenJij.nu

Handreikingen voor de leraar in den vreemden

Door: Seno' Pristan

Blijf op de hoogte en volg Stan en Prisca

19 Augustus 2006 | Guatemala, Antigua

Dames en Heren, bedankt voor uw komst. Ik stel voor dat we meteen ter zaken komen aangezien aanstaande maandag velen van u al voor de klas zullen staan. Ik wil u graag uit eigen ervaring een aantal voorbeelden meegeven die u zeker van pas gaan komen wanneer u aan uw werk start. Ik denk dat we ongeveer 30 minuten nodig hebben voor de presentatie. Vervolgens kunt u koffie, thee en gelatinevitamine supplementen nuttigen in het golfplaten hutje. Na de pauze is er dan nog uitgebreid tijd voor eventuele vragen en discussie.

Op maandag zult u merken dat de kinderen evenveel aan u moeten wennen als u aan hen. Blijf de kat of het kind niet uit de boom kijken. De kans bestaat dat zij geheel niet eens naar de klas toe komen lopen, maar dat u uw studenten uit de bomen en rond het sportveld mag jagen. Weet dat er ook een EHBO doosje in het blauwe hutje aanwezig is om uw schaafwonden te verzorgen.
Observeer de eerste dag het gedrag van uw leerlingen. In hun schriftjes kunt u eventueel huiswerk vinden. Schaam u niet wanneer u het Spaans niet kunt lezen. Van u als allochtone leraar wordt dat helemaal niet verwacht. Camoufleer dit gebrek. U hoeft alleen maar te doen alsof u het kunt lezen. Een schuine blik naar beneden en een 'hmmmmmm.... aha!' is al genoeg om een liegende student te corrigeren en aan het werk te zetten.

U zult merken dat veel studenten hetzelfde huiswerk opkrijgen. De 'nada' Dat bestaat uit 10, 12 of 14 stevige wiskundige sommen, afhankelijk van de hoeveelheid 'nada's' er opgegeven worden.
Aangezien er niemand zo slim als u is, is er nooit informatie verzameld over uw klasje. Als u behoefte ziet in het weten van het schoolniveau van u studenten, raden wij u aan om een proefwerkje te maken met allerhande niveaus van mathematiek, taal en geografie. U zult zich verwonderen over de prachtige diversiteit van niveaus die uw belhamelverzameling de nodige dynamiek zal geven. Geheel voor uw eigen creativiteit valt dan de responsibiliteit om voor 5 verschillende niveaus oefeningen aan te bieden terwijl u 3 andere studenten keer op keer corrigeert op het schrijven van hun eigen naam. Noem het geen huiswerkklas, maar bezigheidstherapie. Het valt meteen op dat een studie gezondheidswetenschappen en psychologie ontzettend veel raakvlakken hebben met de pabo. Het zijn immers alledrie studies die beginnen met de letter P....!?

Vanaf de dinsdag adviseer ik u om de teugeltjes wat steviger aan te trekken. Kinderen in den vreemden houden van duidelijkheid. Stel ferme regels op en probeer deze vrij in het Spaans te vertalen. Het is niet erg als er enige woorden verloren gaan. "3 waarsch...STRAF" volstaat prima! Vergeet de regels vooral zelf dan niet na te leven, komt ook zo lullig over.... Consequentie is het sleutelwoord voor de tweede dag!
Ook voor uw studenten geldt, dat het schoppen tegen de regels vrij letterlijk mag worden genomen. Vervangt u het woord 'regels' in de vorige zin door het woord 'tafels' en u krijgt een goed beeld van mijn eigen tweede dag voor de klas.
Vrees niet voor uw tekortkomingen in de vreemde taal. Gelukig zijn alle mensen van hetzelfde soort. U zult verbaasd zijn hoe universeel uw lichaamstaal kan wezen. Indien u niet volledig durft te vertrouwen op uw lichaamstaal, raden wij u aan om een nieuwe taal te bedenken voor zowel u als u leerlingen. Wel zo eerlijk natuurlijk. In mijn eigen klas deden zich voor deze handreiking meerdere voorbeelden voor. Ik heb er enkele op de volgende sheet weergegeven:
Tu trabajer ahora (= Jij werken nu)
'¡Es mujer!' ('=je bent een meisje', terwijl je tegen een jongen wilt zeggen 'dat is beter'='es mejor')
Bampas on la sillo (= ??? pampas en la silla = billen op de stoel).
U zult heel snel zien dat de slimme student deze nieuwe taal heel snel oppikt en ook zelf al gaat gebruiken!

Op de derde dag begint u enige scheuren in de ruggengraat van de vijand te ontdekken. Rekent u niet te vroeg rijk. Vanachter hun houten stellingen weet de guerrilla zich stilletjes te hergroeperen om net voor de pauze aan een tegenoffensief te beginnen. Maar als een goede leerkracht betaamt heeft u een geheim wapen achter de hand: 'De eerste 5 minuten van jouw pauze blijf jij maar mooi hier'. Het zal inslaan als een bom bij de rest, die meteen hun verzet staken en het vredesakkoord ondertekenen. De guerrillaleider wordt in detentie ondervraagd, maar is nog niet bereid om de vredesvoorwaarden te bespreken. Wat te adviseren is om op dat moment de VN-afgezant, in de vorm van het hoofd van de school, druk te laten uitoefenen.

Donderdags is de gemiddelde leerling getemd en kunt u beginnen aan het opbouwen van de vertrouwen. Doch, blijf ook op uw eigen water vertrouwen. Stel een klok in op de afwezigheid van een leerling wanneer deze naar de baňo gaat. Wanneer deze klok wordt overschreden, heeft u het meeste plezier wanneer u de leerling stilletjes op het sportveld kunt besluipen en heel rustig en een goedgeplaatste opmerking in het oor van desbetreffende student kunt fluisteren: 'mooie baňos hier hè?'

Vrijdags kunt u de eerste vruchten van uw harde werkweek plukken. Door de strenge hand en de oefeningen per student op maat heeft een ware metamorfose plaatsgevonden. Waar eerst geschreeuw en klieretig gedrag te vinden was, blijkt nu ineens talent schuil te gaan. Waar u eerst boze blikken afgevuurd kreeg wordt nu ruimschoots met knuffels gesmeten. Voor het weekeind krijgt u dankbare knuffels en tekeningen om de dagen zonder uw schatjes door te komen.
Aan het einde van de dag vegen we gezamenlijk de klas. De bezems zwiepen van links naar rechts over de moddervloer. En in de namiddag zien we elkaar weer allemaal onder het genot van een cocktail op de stoflongenafdeling van het lokale hospitaaltje.

Lieve juffrouw-moeders en -vriendinnen:
Respect to y'all!

• 19 Augustus 2006 - 20:21

Cobie:

Tip van collega-moeder.
    Gewoon met de lieve schatjes schudden en ze uit de bomen halen, doe ik ook altijd en succes verzekerd.
    Veel liefs en tot ziens......al gauw op 26 november.
    Dag en kusssssssssssss

• 21 Augustus 2006 - 13:39

Liohra En Marius:

Geweldig leuk.

• 23 Augustus 2006 - 21:59

Sofie:

ojee er staat mij heel wat te wachten geloof ik... geven jullie samen les daar? ik ben begin oktober in antigua, gezellig!! bedankt voor de vegetarische tips, we zitten ondertussen alweer in san christobal. heerlijk hier!! doeidoei en succes met de lastige kids. anders moet je vertellen over sinterklaas en de roe en de zak die die dan meeneemt naar spanje. voor de zekerheid zou ik verzinnen dat de pieten gedurende het hele jaar al op het dak aan het afluisteren zijn;)

• 29 Augustus 2006 - 12:16

Willem In India:

Suc6 met die kids....ik heb t hier ook lastig met de volwassenen! Krijg ze maar niet aan t werk.. ;-)

Veel plezier nog en tot volgend jaar..

Groetjes uit New Delhi

• 29 Augustus 2006 - 15:40

Evita Vanuit Regenachtig Nederland:

Hee lieve luitjes,

Wat leuk om jullie ontmoet te hebben in bruisend Antigua en samen te werken in Alotenango. Ik hoop dat jullie het nog volhouden met de kiddo's!!! Jullie aanpak lijkt me perfect, over een week liggen ze aan jullie voeten... Zulke leuke docenten had ik mij als kind ook wel gewenst ; ) Jullie verhalen lezend verlang ik alleen nog maar terug... Geniet ervan en enjoy the ride! Blijven schrijven de verhalen zijn echt bijzonder.

• 30 Augustus 2006 - 08:15

Jan En Marianne:

ja ja, de onderwijsgenen zitten er wel in. Ook ik heb (nieuwe) onderwijservaringen. Dit jaar heb ik 10 uur in Gronsveld (VMBO)en ik hoef ze niet uit de bomen te halen, maar het is wel een leuke school.
    jan

• 02 September 2006 - 22:08

Iris Back In Holland:

Nog veel plezier met je lieve nino's! Zolang ze nog praten zit het nog goed;)

• 03 September 2006 - 10:31

Jolein:

hahahahahahahahahahaha
    ja zo is het met deze kids en alle andere kids in deze wereld professor.ook ik heb deze tactiek toegespast op een stelletje leerlingen en het ging prima.
    Enkel het deel van mijn zelf dicipline wilde nog wel eens ten onder gaan maar ...ik herstelde snel.
    mijn spaans is inderdaad net zo gebrekkig geweest waardoor ik kinderen "regalos" beloofde die ze vervolgens wilde pakken en ik graaide ze weer hardhandig uit hun handjes.no gifts roepend julio no qiueres mi doy gifts a ti"
    ja als je problemen had kon je heel makkelijk het woordje julio roepen en alles werd begrepen en foute acties werden stopgezet. een kleine tip van deze kant dus.

in nederland ga ik vanaf maandag dezelfde techniek toepassen.

slecht nederlands spreken:

het is vrouw als je het zo doet!

misschien krijg ik de kinderen op standje verwarring en zo aan mijn kant.

dan ga ik ze tijdens de pauze allemaal kietelen en achter ze aan rennen.

ook zal ik tegen de directeur zeggen dat ik er op vrijdag niet hoef te zijn en dat ik dus alle vergaderingen mis.

als de kinderen vervelend zijn dan roep ik het woord julio.

zo werkte dat toch prima in guatamala.
    ach misschien ben ik dan wel heel snel weer terug. ook erg plesant.

toch heb ik er zin in om weer te gaan beginnen vraag me alleen af of ik mijn boom en fiets mee de bus in krijg maandag.
    vriendelijke groeten
    seno jolein